top of page

Tulevaisuuden työt – opintomatka Heurekan työpajaan

Tieto ja Heureka järjestivät syksyllä 2017 kilpailun, jossa visioitiin tulevaisuuden työpaikkoja. Kerttulin lukion jokainen ICT-ryhmä(15D, 16D ja 17D) osallistuivat kilpailuun omana ryhmänään. Kaikki ohjausryhmät voittivat kilpailussa ilmaisen matkan Heurekan työpajaan Tietoa tulevasta.

Perjantaina 19.1.2018 oli ensimmäisen vuoden ICT-lukiolaisten vuoro osallistua työpajaan.

Opitomatkasta oli tarkoitus tehdä osallistava, joten menomatkalla tutustuttiin vuoden 2018 teknologiatrendeihin sekä kuunneltiin yksi podcast oman kiinnostuksen mukaisesti. Vaihtoehtoina olivat podcasteihin olivat: Miten työ muuttuu?(Yle Areena), Mihin suuntaan autot muuttuvat? Taittuuko työmatka tulevaisuudessa lentäen? (Yle Areena) ja Tietoturvan ajankohtaista(Yle Areena).

Muu osa matkasta sujuikin kolmen erillisen bluetooth kaiuttimen jytistessä menomusaa.

""Tieto tulevasta"- työpajassa opiskelijat pohtivat tulevaisuuden työpaikkoja. Työpajassa opiskelijat miettivät ammattien tulevaisuutta. Tehtävä oli mm. miettiä, mitkä ammatit poistuvat tulevaisuudessa ja minkälaisia ammatteja tulee tilalle.

Lisäksi työpajassa jokainen opiskelija toteutti parityönä tulevaisuuden työvälineen. Työväline askarreltiin erilaisista materiaaleista ja skannattiin 3D-skannerilla.

Skanneri tunnisti erilaiset materiaalit. Tämä ominaisuus teki kyseisestä laitteesta noin 15 000 euron arvoisen. Ilman materiaalitunnistusta 3D-skannereita saa noin 2000 eurolla.

Skannauksen jälkeen työväline oli jo valmiina ohjelmiston avulla muokattavaksi. Muutamalla tekoälyyn pohjautuvalla toiminnolla tietokoneen ruudulla oli hyvin samanlainen malli alkuperäisen työvälineen kanssa. Alla olevassa kuvassa työväline on siirtynyt 3D-skannauksen kautta tietokoneella. Työväline on valmis 3D-tulostukseen. Aikaa koko projektiin kului noin 60 minuuttia!

Lopuksi opiskelijat pitivät oman tuotteen myyntiesityksen, joka videoitiin. Varsinaiset tulostukset jäivät printtereiden raksutukseen, kun suuntasimme takaisin Turkuun.

Kiitoksia Heurekalle ja Tiedolle tästä tulevaisuuteen suuntautuneesta opintoretkestä – tästä on hyvä jatkaa vuotta 2018 eteenpäin!


bottom of page