top of page

SciCruise 23-24.4.2018

Lounais-Suomen LUMA-keskus yhteistyössä Itä-Suomen- ja Uppsalan yliopiston kanssa järjestivät tiede- ja teknologiafestivaalin Turun ja Tukholman välisellä risteilylaivalla 23.–24.4.2018. Festivaalin pääteemana on Itämeri ja sen kestävä kehitys. SciCruisessa oli tarjolla monipuolinen ja kiinnostava kattaus tieteeseen, tekniikkaan ja ympäristöön liittyviä työpajoja, näyttelyitä, luentoja ja kilpailuja. Tapahtumaan kohderyhmänä olivat sekä suomalaiset että ruotsalaiset lapsiperheet, koululaiset, opiskelijat ja opettajat.

Kerttulin ICT-lukiolaiset lähdössä SciCruise-risteilylle.

Ohessa on muutamia opiskelijoiden kommentteja SciCruise tapahtumasta.

”Olimme SciCruise-risteilyllä 23.-24.4. muutaman ICT-linjalaisen kanssa. Kaikki saivat käydä erilaisilla rasteilla/pajoilla, joissa esiteltiin jotain uutta ja ihmeellistä teknologiaa. Siellä me (minä, Voitto ja Hannu) päädyimme hauskaan pajaan: VR/AR pajaan, jossa saimme itse luoda uutta.Asia oli simppeli: saisimme luoda oman AR-sovelluksen ja halutessamme ladata sen kännyköihimme. AR tulee sanoista augmented reality joka tarkoittaa lisättyä todellisuutta. Lisättytodellisuus tarkoittaa objektien lisäystä oikeaan todellisuuteen esimerkiksi kameran välityksellä.Saavuimme pajalle, jota veti Turun Yliopistolta muutama henkilö. He antoivat meille noin kymmen sivuisen lehtiön, jossa oli Unityn käyttöohjeet. Käytimme siis Unityä luodessamme peliämme. AR-alustanamme toimi Vuforia, maailman johtava AR-alusta.Koska olimme ICT-linjalaisia, homma hoitui meiltä vaivatta, emmekä tarvinneet erityistä apua. Väsäsimme ohjelmaamme sen puolitoista tuntia ja saimme toimivan pelin. Pelissämme kameralle tiettyä kuvaa näyttämällä ilmestyy ruudulle objekti, jota koskettamalla kyseiselle objektille voi puhua. Voitto latasi luomamme pelin kännykkäänsä ja kävimmekin näyttämässä sitä melkein heti herra Airoralle.

Paja oli ehdottomasti reissun kohokohta ja sainkin siitä inspiraation tulevaan ICT-lopputyöhöni. Ehkä ensivuonna uudestaan?”,

Annarella Manninen 17D

”Viking Gracella 24.4 järjestetyn, lajiaan ensimmäisen SciCruisen mielenkiintoisinta antia oli varmasti Turun Yliopiston järjestämä VR/AR-työpaja. Työpajassa ohjelmoitiin Unity-ympäristössä yksinkertainen sovellus, jossa hyödynnettiin Vuforia-teknologiaa. Kun kamera havaitsi ennalta määritetyn kohdekuvan, se piirsi Vuforian avulla kohdekuvan päälle esim. kissan tai tytön kuvan. Lisäksi sovellukseen pystyi lisäämään toiminnallisuuden, jossa Vuforian piirtämää kuvaa klikkaamalla näytölle aukesi esim. jonkinlainen infoteksti. Lopuksi sovelluksesta luotiin Android-yhteensopiva asennustiedosto, ja sen jälkeen sovellusta voitiin kokeilla käytännössä.”, Hannu Markkula 15D

”Mielenkiintoisin rasti SciCruise-risteilyllä oli Turun Yliopiston AR rasti, jossa Unity-pelimoottorilla

pääsi tekemään android-puhelimilla toimivan AR-sovelluksen. Sovellus tunnistaa puhelimen

kameran edessä olevan kuvan ja lisää siihen jonkin objektin, esimerkiksi pallon tai toisen kuvan.”,

Matias Rantala 17D


bottom of page