top of page

Hyvää lukiolaisen päätelaitetta metsästämässä

Keväällä 2021 yhdeksänneltä luokalta valmistuneet (2005 tai myöhemmin syntyneet) ja syksyllä 2021 lukioissa aloittavilla uusilla opiskelijoilla on oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvilla opiskelijoille maksuttomia ovat:


1) Opetus

2) Päivittäinen ruokailu

3) Opetuksessa tarvittavat oppikirjat

4) Opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja –aineet

5) Lukion oppimäärän päätteeksi suoritettavan ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi ensimmäistä koetta

6) Vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat


Uusista velvoitteista mekittävimpiä lukioiden kannalta ovat opetuksen järjestäjän vastuulle siirtyvä oppikirjojen ja lukiolaiskannettavien hankinta, jakelu sekä ylläpito.


Lukioiden opettajat ja sivistystoimialan muu henkilöstö ovat yhdessä kustantajien kanssa selvitelleet uuden opetussuunnitelman ja samaa aikaa alkavan maksuttoman toisen asteen mukanaan tuomia muutoksia jo noin vuoden ajan ja esim. Turussa on päädytty ainakin tässä kohtaa siirtyä puhtasti digitaalisiin oppimateriaaleihin.


Tietoteknistä päätelaitevaihtoehtoa kartoitettaessa - eriytisesti Koronan jälkeisessä komponenttipulassa - eteen on tullut kysymyksiä, joihin kaikkiin ei ole helppoa vastausta. Erityisen olelliseksi on noussut kysymys siitä hankitaanko ensisisjaisesti a) oppikirjan käyttölaitetta b) opiskeluohjelmistojen alustaa vai c) Abitti-yhteensopivaa (yo) koe-laitetta?


Kilpailutuksen yhteydessä on oleellista päästä fyysisesti vertailemaan erilaisia laitteita ja niiden toimintoja oikeassa ympäristössä. Keväällä 2021 kuudelle Kerttulin lukion opiskelijalle tarjoutui mahdollisuus kokeilla yhden jakson ajan Microsoftin Surface Laptop Go-konetta osana opiskeluaan ja vertailla sen eroja omaan tutuksi tulleeseen läppäriinsä. Alla heidän kokemuksiaan siitä mikä muuttui - vai muuttuiko mikään?


Kiitokset Microsoftille pilotin mahdollistamisesta sekä erityisesti kokemusten raportoinnista opiskelijoillemme Eerik, Jere, Linnea, Nea, Noel ja Riku!


 

Microsoftin Laptop Go -kannettava tietokone on lukio-opiskelijalle hyvä vaihtoehto opiskeluun, mikäli haluaa keveyttä, hyvää akunkestoa ja pientä kokoa. Laiteen 12,4-tuumainen näyttö mahtuu jokaiseen koulureppuun ja laitetta jaksaa kantaa mukavasti koko koulupäivän.

Surfacen vasemmalta reunalta löytyy yksi USB-A ja yksi USB-C-liitäntä sekä 3,5 mm kuulokemikrofoniliitäntä. Oikealla reunalla on lataus- ja telakointiliitäntä. Tietokone ei siis yksinään tarjoa kovinkaan monia liitäntäpaikkoja, mikä on välillä tuottanut minulle ongelmia. Erillisenä lisävarusteena saatavassa Travel Hubissa liitäntämäärät kasvavat riittäviksi. Esimerkiksi sähköisissä kurssikokeissa on pakko käyttää langallista hiirtä ja Abittitikkua samanaikaisesti, mikä on mahdotonta ilman Travel Hubia tai muuta adapteria. Tietokonetta ei voi myöskään kytkeä suoraan kaapeliverkkoon tai ulkoiseen monitoriin ilman kyseistä Travel Hubia. Verkkoliitännän puute ei kuitenkaan muodostu liian suureksi ongelmaksi langattoman verkon ollessa käytettävissä. Omalla kohdallani liitäntöjen puute tuotti hieman harmia, koska lähtiessäni kouluun tuli minun aina muistaa ottaa läppärin lisäksi mukaan myös tuo Travel Hub.

Tietokoneessa oleva Intelin 10. sukupolven I5-suoritin riittää jokaiselle opiskelijalle. Myös 8 gigatavun keskusmuisti on täysin riittävä opiskelussa tarvittavien ohjelmien käyttämiseen. Toisaalta laitteen massamuistina toimiva 128 gigatavun SSD on työskentelyyn mahdottoman pieni, ellei halua siivota tietokoneen tiedostoja muutaman viikon välein. Tämä on onneksi helposti korvattavissa opiskelukäytössä OneDrivella, mutta huonolla internetyhteydellä tämä ei toimi. Omasta mielestäni läppärissä olisi hyvä olla ainakin 256 gigatavua muistia ohjelmille, kuville, videoille ja tiedostoille. 128 gigatavua tuli nopeasti täyteen asennettuani tarvitsemani ohjelmat, ja lataamalla opetukseen tarvittavia PowerPointeja ja muita tiedostoja. Tietokoneen suoritin riittää hieman vaativampaakin työskentelyyn, kuten esimerkiksi raakakuvien editointiin, kevyeeseen videoeditointiin ja kevyeeseen pelaamiseenkin. Akunkesto on hämmentävän hyvä näin pienelle ja kevyelle koneelle. Omassa käytössäni akku riitti mukavasti läpi koko 8-tuntisen koulupäivän, vaikka teinkin kaikki kouluhommat sähköisesti.


Kone on paljon pienempi kuin oma 14-tuumainen ThinkPad -kannettavani. Vastoin ennakko-odotuksiani Surface ei tuntunut käytössä pieneltä ja ruipelolta kuten epäilin. Laitteen runko on hyvinkin kestävän tuntuinen. Näppäimistö ja tasohiiri tuntuvat työskennellessä mukavilta ja laadukkailta ja näppäimistöllä on hyvä kirjoittaa vaikka vähän pidempiä esseetehtäviä. Kosketusnäyttö lisää sekä helpottaa tietokoneen käytettävyyttä, kun selaa esimerkiksi sähköistä materiaalia tai tekee muistiinpanoja. Aluksi ajattelin kosketusnäytön olevan turha ominaisuus, mutta kun huomasin sen helppouden esimerkiksi OneNotella muistiinpanoja tehdessä, en haluaisi luopua tästä ominaisuudesta. Laitteen näytön kirkkaus on erinomainen, eikä näyttö heijasta samalla tavalla valoa kuin joidenkin kannettavien näytöt. Käyttäessäni Surfacea, minun ei tarvinnut enää välttää ikkunan vieressä istumista.

Opiskelun lisäksi laite toimii hyvin myös viihdekäytössä. Vietin kokeilujakson aikana monta viikonloppua mökillä, missä en voinut käyttää kotona olevaa pöytäkonettani. Raskasta pelaamista lukuun ottamatta Surfacella pystyin hyvin selailemaan nettiä, puhumaan kavereiden kanssa ja editoimaan kuvia ja videoita. Käytin konetta myös kotona toisena koneena nauhoittamaan pöytäkoneen ruutua kaappauskortin avulla, enkä huomannut mitään ongelmia läppärin tehokkuudessa.

Ainoina ongelmina Surfacen kanssa minulla on ollut tietokoneen liitäntöjen vähyys ja pieni tallennustila. Jos olisin hankkimassa tietokonetta opiskeluun tällä hetkellä, saattaisin hyvinkin valita Surface Laptop Go 256 gigatavun muistilla. Tietokoneella toimii myös ongelmitta Ylioppilastutkintolautakunnan ylläpitämä Abittikäyttöjärjestelmä, mitä käytetään sähköisissä ylioppilaskokeissa.


Eerik R.

 

Microsoftin Laptop Go on ollut kaikin puolin hyvä läppäri lukio käyttöön. Läppäri on pienikokoinen, joten sitä on helppo kantaa ja se paljoa repussa paina. Kuitenkin läppäri on tarpeeksi kookas, että ei tarvitse silmillä tihrustaa ja muutenkin käyttö on mukavaa.


Läppärin yleinen teho ja suorituskyky oli hyvä koulukäyttöön. Latausajat olivat nopeita eikä läppärillä ollut turhaa tökkimistä. Myös striimaus palvelut, kuten youtube, toimi hyvin ja moitteettomasti. Myös kevyet pelit pyörivät koneella, mutta suurempia pelejä en viitsinyt testata. Myös abitti toimi moitteettomasti.

Myös läppärin kosketusnäyttö ominaisuus oli mukava lisä ja välillä pystyi nopeasti vain näytöltä painamaan jotain tarvittaessa. Muutenkin henkilönä, joka ei ole suuri touchpad hiiren ystävä, kosketusnäyttö oli välillä mukava.


Pieniä miinuksia olivat usb-porttien vähyys. Koneessa oli vain yksi usb -portti, jonka takia esimerkiksi abittia käyttäessä ei voinut käyttää myös hiirtä. Mielestäni 2 usb-porttia olisi hyvä standardi läppärissä.


Läppärin akku oli ihan hyvä, mutta jos olisi ollut 5 tai 6 oppitunnin päiviä, olisi akku saattanut alkaa loppua kesken, joten olisi se voinut hieman kestävämpikin olla.


Läppäri oli myös hyvin ohut ja läppärin avattavassa reunassa ei ollut minkäänlaista hahloa, joka olisi voinut helpottaa läppärin etupuolen tunnistamisessa ja läppärin avaamisessa.


Jere H.

 

Microsoft Laptop Go kannettavassa tietokoneessa on hyvä akunkesto ja akku kestääkin hyvin koko koulupäivän tai välillä jopa kaksi. Tietokone on hyvä lukiokäyttöön pienen kokonsa ja tukevan ja kevyen runkonsa ansiosta. Painavien koulukirjojen kanssa on hyvä, kun kone ei vie tilaa repussa.


Koneessa on vain USB, USB-C ja kuulokeliitäntä sekä tietysti latausliitäntä. Tavallisessa lukio käytössä yksi USB-paikka riittää, kun koneeseen tarvitsee liittää korkeintaan langallinen hiiri. Kuitenkin voi tulla tilanteita, jolloin yksi USB-paikka on liian vähän. Siksi koneen lisäksi tarvitsee USB-C Travel Hub adapterin. Itsellä ainakin ylimääräinen adapteri on ongelma siinä mielessä, että se on yleensä kotona silloin kun sitä tarvitsisi. Esimerkiksi koeviikolla koneeseen tarvitsee liittää sekä abittitikku, että hiiri. Sähköisissä ylioppilaskokeissa tarvitsee myös verkkokaapeliliitännän, mitä ei koneesta löydy. Adapterin tarvitsee siis sitäkin varten.


Koneessa on tarkka näyttö ja näytönkirkkautta pystyy säätelemään hyvin. Virransäästötilassa näytönkirkkautta ei saa nostettua kauhean korkeaksi, jolloin tietokoneen kiiltävä näyttö heijastaa ikävästi. Tietokoneessa on myös kosketusnäyttö. Ajattelin ensin, että kosketusnäyttö on kiva lisä tietokoneen käyttöön, mutta sitä ei kuitenkaan ole tullut kauheasti hyödynnettyä. Kosketusnäytön käytössä olisi ollut tärkeää olla kosketusnäyttökynä, sillä sormilla näytön käyttäminen oli aika kömpelöä. Kosketusnäytölle ei tullut kauheasti käyttöä, koska tietokoneen touch pad on todella hyvä ja tarkka. Pidin myös siitä, että koneen näppäimistö on todella hiljainen. Luokassa käytettäessä on ikävää kun kaikkien koneen naputtavat todella paljon, joten oli kiva ettei tästä koneesta tullut kovaa ääntä. Muutenkin kone on todella hiljainen eikä tuuletuslaitteisto hurise yhtään. Pidin myös siitä ominaisuudesta, että koneessa on sormenjälkitunnistus.


Koneen tallennustila on riittävä koulukäyttöön. Koneelle sai ladattua tarvittavat sovellukset ja silti yli puolet SSD-aseman tallennustilasta on käyttämättä. Sovellusten lataaminen sujui muutenkin todella nopeasti. Minulla oli ensin ongelmia joidenkin kouluun tarvittavien sovellusten lataamisessa, mutta sain loppujen lopuksi kaikki tarvittavat sovellukset tietokoneelle. Kuitenkin kemiassa ja fysiikassa käytettävällä Logger Pro kuvaajanpiirto-ohjelmalla mittaaminen ei onnistunut. Kun koneeseen kytki mittausanturin, eivät mittaustulokset tulleet näkyviin koneelle.Surface toimii koulukäytön lisäksi hyvin myös vapaa-ajan käytössä. Koneessa on hyvä äänenlaatu videoiden katseluun ja web-kamera kiva kavereiden kanssa jutellessa. Kokonaisuudessaan kone on ollut oikein toimiva ja voisin hyvin jatkaa sen käyttöä opinnoissani. Koneessa ainoina huonoina huomioina on liitäntäpaikkojen vähyys ja se, ettei mittausohjelma toiminut. Muuten konetta on helppo käyttää ja sähköisissä kokeissa käytettävä Abitti-ohjelmakin toimii. Minulla oli Abitin kanssa hieman ongelmia, eikä abittitikkuni toiminut, vaikka se omalla koneellani toimikin. Toisella tikulla sain Abitin kuitenkin toimimaan ongelmitta.


Linnea S.

 

Olen kuluneen kuukauden aikana päässyt testaamaan konetta todella monipuolisesti. Ihan ensiksi haluan sanoa, että läppäri on kyllä hyvä. Omaan läppäriin (Lenovo ThinkPad E495) verrattuna, tässä on monia ominaisuuksia mitä omassa läppärissäni ei ole. Suurimpana kosketusnäyttö. Kosketusnäyttö on tullut yllättävän monessa asiassa hyödylliseksi, mutta kerron niistä hieman myöhemmin.


Kun aloitin läppärin käytön niin ensimmäiseksi ajattelin, että se on liian pieni. Oma läppärini on 14 tuumaa ja tämä on n. 12 tuumaa, mutta ei tarvinnut kauaa käyttää, kun aloin huomaamaan, että se ei ole yhtään liian pieni. Että jos ajattelee 14 tuumaisen vaihtoa 12 tuumaiseen, niin ei pitäisi olla mitään huolta. Ensin kävin läppärillä kaikki perusasiat läpi, eli kuinka nopea kone on, onko näppäimistö hyvä ja onko näyttö hyvänlaatuinen. Läppärin kymmenennen sukupolven i5-prosesori oli varsin riittävä kaikkiin lukio hommiin ja viihdekäyttöön. Myös kahdeksan gigaa ram-muistia oli riittävästi. Testasin konetta yhdessä pelissä, Minecraftissa. Olin yllättynyt, sillä odotin että FPS (frames per second) olisi noin 40. Kuitenkin se pyöri koko ajan 60 molemmin puolin, joka on juuri se mitä tavoitellaan. En lähtenyt testaamaan mitään raskaampia pelejä, koska läppärissä ei ole ulkoista näytönohjainta, joten voin olettaa jo, että raskaammat pelit eivät tule pyörimään. Abittikin toimi erittäin hyvin, eikä ollut mitään ongelmia. Yleensä uusilla tietokoneilla ilmenee ongelmia abitissa, mutta tässä ei ollut, joten voin sanoa tietokoneen ylioppilaskone sopivaksi.


Läppäri on melko pieni ja siitä johtuen myös kevyt, joten sitä on helppoa kuljettaa aina kouluun ja mahtuu reppuun todella hyvin. Voisin sanoa, että näppäimistö on paras läppärin näppäimistö mitä olen käyttänyt. Näppäimien painallusvoima ei ole kovin suuri mikä mahdollistaa nopean kirjoittamisen. Siitä johtuen myös sillä jaksaa kirjoittaa kauemmin eikä sormet väsy helposti, että jaksaa kirjoittaa kokonaisen äidinkielen esseenkin putkeen. Vaikka näyttö on 1536 x 1024 resoluutioinen, joka saattaa vaikuttaa alhaiselta, mutta tämän kokoiseen näyttöön se on varsin riittävä. LCD paneelilla varustetun näytön kuva oli hyvin terävä ja kuvanlaatu muutenkin todella hyvä. Akun kesto myös on hyvä ja kestää kokonaisen koulupäivän hyvin. Kahdeksan tunnin koulupäivän jälkeen akkua jäi jäljelle noin 30% ja käytin läppäriä noin 7 tuntia koulupäivän aikana. Kokonaisuudessaan akun kesto on hyvä ja aivan riittävä lukiolaiselle. Lukiokäytössä, kosketusnäytöstä oli melko paljon hyötyä. Eniten hyötyä oli fysiikan erilaisten voimakuvien piirtämisessä, jossa kestäisi paljon kauemmin, jos piirtäisi trackpadillä. Myös yksi pieni, mutta erittäin hyvä lisä on sormenjälkitunnistin, koska se nopeuttaa kirjautumista melko paljon.

Olen käyttänyt myös läppäriä viihdekäytössä. Viihdekäytössä kosketusnäyttö tuli myös hyödylliseksi. Tykkään pelata shakkia, niin siinä se tuli erittäin hyödylliseksi. Koska en itse käyttänyt erillistä hiirtä läppärin kanssa, niin shakissa pystyi tehdä nopeammin siirtoja kosketusnäytöllä kuin touchpadillä. Koneen kaiuttimet ovat melko perus luokkaa, eikä niistä ole mitään erikoista mainittavaa. Niillä voi kuunnella musiikkia, mutta jos haluaa kuunnella hyvällä laadulla, niin käyttäisin vain erillistä kaiutinta tai kuulokkeita. Eivät kaiuttimet kuitenkaan huonot olleet, mutta läppärin kaiuttimilta nyt ei voi paljoa odottaakaan.

Jokaisessa läppärissä on aina joitain huonoja puolia, eikä tämäkään säästynyt ihan kaikelta huonolta. Ei välttämättä huonoin, mutta ärsyttävin asia läppärissä on se, että kun laittaa laturin kiinni, ja samalla käyttää konetta, niin tuulettimet alkavat pitämään todella kovaa ääntä. Tästä ei koulussa tarvitse huolehtia, koska siellä ei laturia tarvitse, mutta koulupäivän jälkeen, kun alkaa tekemään läksyjä ja laittaa laturin kiinni, niin ääni on sen verran kova, että sen kuulee muutaman metrin päähän. Mietin, että onko kaikilla läppäreillä samanlainen ongelma, mutta kun testasin omalla läppärillä, niin se piti paljon pienempää ääntä, oikeastaan vain pientä huminaa. Ja kun latureista jo puhuttiin, niin toinen mielestäni huono asia on itse laturi. En ole ennen kyseistä liitintä nähnyt ja välillä sitä oli hieman hankala käyttääkin, koska se toimi magneetilla. Itse vaihtaisin liittimen USB-C liittimeksi, jolloin käyttö olisi helpompaa, ja jos joskus pitäisi lainata toisen henkilön laturia, niin USB-C tyyppisellä olisi paljon suurempi todennäköisyys, että laturi sopisi. Nämä omat mielestäni ainoat huonot asiat läppärissä ja kuitenkin hyvät asiat voittavat ylivoimaisesti huonot asiat.


Lopuksi vielä haluan tuoda esille, että läppäriä on ollut todella mukava käyttää kuukauden ajan, ja voin suositella kaikille läppärin ostamista, jos haluavat pienen, tehokkaan ja kosketusnäytöllä varustetun läppärin lukiokäyttöön, työkäyttöön tai viihdekäyttöön. Jos pitäisi itse vielä antaa arvosana niin antaisin 8,5/10.


Riku R.

 

Koululta saamani Microsoft Laptop Surface Go 5 –kone on ollut minulla käytössä nyt lukion viidennen jakson ajan ja olen erittäin tyytyväinen sen käyttöön. En ole käyttänyt konetta vapaa-ajallani melkein ollenkaan, joten en siitä voi paljoa sanoa, mutta koulutyöt ovat sujuneet loistavasti. Vanhassa koneessani suurina ongelmina olivat akunkesto ja satunnaiset koneen sammumiset, mutta Surface Go 5:sta oli hankala löytää heikkouksia. Jos nyt muutama täytyisi mainita, niin latauksessa, konetta käyttäessä, siitä tuli valtavan kovaa ääntä, mikä häiritsi työntekoa jonkin verran. Koneessa on mielestäni liian vähän USBportteja - minkä takia sen lisäksi tarvitsee aina matka-adapterin mukaan. Latausjohto on myös mielestäni vähän liian lyhyt.


Koneesta on kyllä monta hyvää huomattavaa puolta, jotka tekivät koulutyöstä mukavampaa - näppäimistön toimivuus on miltei täydellistä sormenjälkitunnistuspainikkeen kera. Kosketuslevy on hyväntuntuinen ja kosketusnäyttö on tärkeä ominaisuus, joka nopeuttaa kaikenlaisten nettisivujen ja dokumenttien selailua. Käytin tietokonetta siis pääosin tiedonhakuun ja muistiinpanojen tekemiseen, joten kosketusnäyttö oli lähes joka oppitunti käytössä. Word-sovellusta käytettäessä näppäimistön käyttäminen tuntui loistavalta ja kosketusnäytön mahdollistava nopea selailu auttoi tehokkuutta. Laptop Surface Go 5 on kevyt ja sen akunkesto on hyvä, 7 tunnin koulupäivien jälkeen minulla oli vielä noin 40 % akkua koneessa, joten akunkesto-ominaisuuksia ei minun tarvinnut käyttää.

Ylipäätään koneen käyttäminen oli sujuvaa ja mukavaa, vaikka en useampaa ominaisuutta ehtinyt käyttää. Eriyisesti koneen helppokäyttöisyyden, akunkeston ja kosketusnäytön takia saatan itse ostaa kyseisen koneen seuraavaa lukuvuotta varten.


Noel K.

 

Pienen koon ansiosta konetta on ollut helppo kantaa mukana, koska se mahtuu pienempäänkin kassiin, eikä vie paljoa tilaa. Pienestä koosta on ollut myös koulussa hyötyä, koska pulpetille jää enemmän tilaa muille tavaroille, kuten kirjoille, vihoille yms. Asioiden hoitaminen käy nopeasti kiireessäkin sormenjälkitunnistimella. Koneeseen pääsee sisään muutamissa sekunneissa, eikä tarvitse muistaa mitään salasanoja. Koneessa on kosketusnäyttö, josta on hyötyä sekä koulussa, että vapaa-ajalla. Se helpottaa esimerkiksi erilaisten pelien pelaamista ja koulussa ei välttämättä tarvitse vihkoa ollenkaan, koska vaikeampienkin kuvioiden ja kaavioiden piirtäminen onnistuu piirtämällä koneen näytölle.

Koneen laturin idea on hyvä, mutta en tiedä onko itselleni tullut jokin viallinen kappale vai onko kaikilla sama ongelma. Kun laturin laittaa koneeseen aika usein sitä joutuu kääntelemään ja vääntelemään eripäin ennen kuin aloittaa lataamisen. Välillä pitää ottaa laturi kokonaan irti seinästä ennen kuin alkaa toimimaan. Laturi pysyy latauspaikan kohdalla magneetilla, jos haluaa irrottaa sen lataamasta, mutta jättää siihen. Kannattaa myös olla tarkkana, että oikeasti laittoi laturin sisään, eikä se ole ulkopuolella.

Koulussa toivoisin varsinkin matematiikan opiskeluissa, että koneessa olisi numeronäppäimistö, se helpottaisi ja nopeuttaisi laskujen tekemistä koneella huomattavasti. Se on oikeastaan ainoa asia, mitä omasta koneestani ikävöin tämän kokeilun aikana. Koneen näytön pienen koon takia kahden välilehden jakaminen näytölle oli hieman hankalaa, koska teksti meni jo niin pieneksi, että piti koko ajan olla suurentamassa, jotta näki tekstejä. Vapaa-ajalla koneen liittäminen televisioon toimi oikein hyvin mukana tulleen Travel hubin avulla, josta löytyy kaikki tarvittavat portit. Itse en tarvinnut sitä kuin muutaman kerran käyttäessäni HDMI:tä. Televisioon kuvan ulkopuolelle jäi mustat reunukset eikä tietokoneen kuva täyttänyt koko televisiota, mutta se ei ole kovin suuri asia.


Kaikin puolin olen tyytyväinen koneeseen ja mielestäni se soveltuu oikein hyvin lukio-opiskeluihin ja kaikkein tärkein Abitti toimii hyvin koneella ja myös Abitissa pystyy käyttämään kosketusnäyttöä.


Nea M.


Comments


bottom of page