ICT Showroom osana TechTurku Week 2023 tapahtumaa
Kerttulin ICT-lukion ykköset tutustuivat ICT Showroom -näyttelyyn osana TechTurku Week 2023 -tapahtumaa.
ICT ShowRoom is an exhibition and competition, in which students present their project work done during the past year.
ICT ShowRoom is organized jointly by Turku University of Applied Sciences, University of Turku, and Åbo Akademi University. The participation is open for all students of the organizing higher education institutes who have worked with projects connected to ICT-connected topics.
ICT-lukion ryhmien tehtävänä oli tutustua eri töihin ja valita ryhmän mielestä paras / kiinnostavin kilpailutyö sekä avata omaa näkemystään muille. Alla ryhmien valinnat perusteluineen.
Chuck the Cat
6 hengen porukka ovat kehittäneet Chuck -pelin 3 kuukaudessa. He kirjaavat ylös parhaat suoritukset pelissä. Pelissä pelataan kissalla, joka ammutaan tykistä. Tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle ja väistellä vihollisia w ja s -napeilla. Pelissä saa lisää hyppyjä ja nopeutta keräämällä erilaisia pulloja. Nopeutta pelissä menettää osumalla vihollisiin ja ajan myötä vauhti luonnollisesti hidastuu. Vihreä pullo antaa nopeutta, liila antaa vielä enemmän nopeutta ja punainen antoi ekstra hyppyjä joiden avulla pystyt säätelemään korkeutta.
Ryhmä2
Chuck the Cat on videpeli, jossa tarkoitus on ampua kissa kanuunalla mahdollisimman pitkälle. Pelissä pidemmälle pääsemistä voi avustaa hypyillä, jota on rajattu määrä, sekä ilmasta keräiltävillä pulloilla, jotka antavat boostin. Etenemistä estämässä on ilmassa lentävät hirviöt, jotka hidastavat kissan lentoa. Niitä voi kuitenkin väistellä ilmassa muuntamalla lennon suuntaa.
Peli on simppeli, mutta hyvin tehty kun huomioi, että se tehtiin kokonaan kolmessa kuukaudessa. Visuaalisesti peli ei ole erityisen näyttävä. Peli on kuitenkin hyvin selkeä. Tausta on simppeli oranssi tausta. Hirviöihin oli kuitenkin panostettu. Niitä oli kahdenlaisia, muumiokissa ja kurpitsakissa. Pelin tyyli oli sarjakuvamainen. Ohjaaminen on helppoa, koska nappeja ei ole montaa. Pelin fysiikat olivat hyvin tehdyt. Pelissä mitataan onnistumista kahdella eri tavalla. Kerättyjen kolikoiden määrällä ja lennetyllä matkalla. Esittelemässä peliä oli seitsemän ihmistä, jotka osasivat hyvin vastata kysymyksiin pelistä ja selvästi olivat kiinnostuneita kehittämään peliä ja odotamme innolla nähdä mihin peli kehittyy.
Ryhmä5
Discgolf
Kiinnostavin työ oli frisbeegolf-sovellus. Se oli vielä hieman kehitysvaiheessa, kuten muutama toiminto puuttui, mutta toimi jo moitteetta. Sen tavoite on olla frisbeegolfsovellus, jossa on kaikki tarvittava. Siinä on hakukenttä, josta voi hakea rataa kaupungin nimellä, tai radan nimellä, jos tietää radan nimen. Radan kohdalla on linkki Google Mapsiin, jossa on ajo-ohjeet radalle. Jokaista rataa voi tykätä ja kommentoida, ja kommentteja voi tykätä. Pelaajat voivat siis itse kertoa mielipiteensä radasta, tai kertoa jotain muuta tietoja, kuten onko rata auki tai missä kunnossa se on tai milloin siellä pelataan kisoja.
Sovelluksessa on myös yksi toiminto, jota en ole nähnyt vielä missään muussa frisbeegolfsovelluksessa, eli kadonneiden kiekkojen merkkaaminen. Käytännössä se toimii siten, että jos hukkaa kiekon, ilmoittaa sovellukseen mille radalle ja mille väylälle ja mihin kohtaan väylää kiekko hukkui. Silloin muut sovelluksen käyttäjät voivat mennä etsimään kiekon ja mahdollisesti palauttaa sen.
Ryhmä3
Hazard Racing
Hazard Racing on ajopeli, jota sen tekijät ovat tehneet Unity-pelimoottorilla tammikuusta lähtien työskennellen sen parissa aina välillä. Peliä varten tekijät olivat itse tehneet kaiken paitsi pelin skyboxin, koska sen tekeminen Unityllä on välillä haastavaa. Syynä on se, että Unity käsittelee skyboxin kuutiona, jolloin sitä itse tehdessä tarvitsee olla tarkkana, että kuution kulmat osuvat tarkasti paikalleen.
Pelissä on tällä hetkellä kaksi erillistä karttaa, joissa molemmissa kuljetaan pisteestä A pisteeseen B. Kartat ovat joka pelikerralla samanlaisia. Ensimmäinen oli lyhyempi tutoriaalityyppinen kartta, jonka päätarkoituksena oli tutustua auton hallintaan. Toinen, aavikkoteemainen kartta on paljon pidempi kartta, jossa saa ajaa pidempään. Varsinkin aavikkokartassa tiimi käytti paljon Unityn particle systemiä, joka sai aavikosta mielenkiintoisemman näköisen.
Peliä tehdessä suurin ongelma tiimillä oli ohjaimen lisääminen. Näppäimistön korvaaminen ohjaintuella oli melko viime hetken päätös, joten kaikkia toimintoja, kuten tason resetoimista ei ohjaimella vielä pystynyt tekemään. Pelin tekijöiden mukaan myös auton käyttäytymisen tekeminen oli haastavaa. Auton tavoiteltiin olevan mahdollisen realistinen, mutta he tekivät joitain kompromisseja pitääkseen pelin hauskana.
Pelissä on kuitenkin vielä vähän hiomisen varaa ja kokeillessamme peliä kohtasimme bugin, jossa auto lähtee lentämään lujaa ulos kartalta. Tämä oli tekijöiden mukaan tiedossa ja tason resetoinnin jälkeen kaikki toimi taas. Pelin nimi Hazard Racing tuleekin auton ennustamattomasta käyttäytymisestä töyssyisemmässä maastossa. Ylipäätään peli oli mielenkiintoinen sekä ohjaus oli sopivan yksinkertainen pitäen pelin hauskana.
Ryhmä4
t-Qit
t-Qit on käyttäjälle ilmainen vuoronumero sovellus, jonka tavoitteena on helpottaa jonotusta kaikkialla missä tarvitsee ottaa vuoronumero. Jonottavan henkilön ei tarvitse mennä paikan päälle hakemaan paperilappua saadakseen jonotusvuoro, vaan vuoron voi varata apin avulla puhelimeltaan. Lisäksi kenenkään ei tarvitse jonottaa paikan päällä omaa vuoroaan, koska vuoronumeron voi ottaa parin sadan metrin päästä. Sovellus sisältää GPS kartan, jossa näkyy t-Qit-palvelua käyttävät paikat. t-Qit toimii myös QR-koodin avulla, jos puhelimessa ei toimi GPS sijaintipalvelut. Vuoronumeroaan voi seurata myös apin kautta.
Sovelluksen käyttö tulee vähentämään paperiroskan määrää muuttamalla vuoronumeropalvelun sähköiseksi. Vuoronumero-palvelua käyttävät kohteet ovat järjestetty sijainnin mukaan myös alempana olevaan palkkiin helpottaakseen oikean kohteen valitsemista. Appi helpottaa myös vuoronumeron seuraamista mahdollistamalla muualla olemisen samaan aikaan, kun olet puhelimella jonossa. Ilman appia joutuisi olemaan sidottuna pysymään vuoronumerotaulun edessä pysyäkseen perillä, milloin oma vuoro tulee. Appi mahdollistaa tästä johtuen esimerkiksi kaupassa muiden ostosten teon jonottaessa sen sijaan, että tuhlaisit aikaa seisoessa taulun edessä odottamassa omaa vuoroa. Lisäksi t-Qitin käyttäminen on halvempaan bisneksille kuin perinteisten vuoronumerokoneiden käyttö.
Ryhmä6
Space Customs
Space Customs on Unityllä tehty peli, jossa tarkoituksena on identifioida laittomat sisällöt ja ihmiset, ja luetteloida heidät joko sisään sallituiksi, tai estää tulemasta. Peli päättyy, kun joko aika loppuu tai pelissä saa pisteitä tarpeeksi oikein tehdyistä tunnistuksista. Kaikki pelin sisältö on tehty sattumanvaraiseksi, jotta sen voi pelata läpi useasti pelin lyhyestä pituudesta huolimatta.
Pelin idea on yksinkertainen, ja se on helppo ymmärtää, kontrollit on helppo oppia pelin point & click tyylin takia. Pelissä ei voi liikkua vaan istutaan koko ajan samassa paikassa. Kaikki pelissä tehdään painamalla nappuloita hiirellä. Peli alkaa sillä, että katsotaan läpi kiellettyjen tavaroiden ja etsintä kuulutettujen henkilöiden listat. Pelin aikana täytyy varoa, että ei päästä mitään kiellettyä läpi. Etsintä kuulutetut henkilöt ja kielletyt tavarat vaihtelevat joka kerta ja ovat sattumanvaraisia. Tämän jälkeen ensimmäinen avaruusalus tulee tarkistettavaksi. Pelaajan täytyy katsoa läpi sekä lentäjän tiedot että aluksen kuorma, ja etsiä niistä kaikki virheet ja laittomat tavarat. Jokaisesta epäkohdasta, jonka löytää, saa “social credit” pisteitä. Jos jokin epäkohta jää huomaamatta, menettää näitä samoja pisteitä. Lopuksi pitää päättää, että päästääkö alusta läpi vai ei saatujen tietojen perusteella.
Pelaajalla on aikaa vain pari minuuttia katsoa avaruusaluksen tiedot läpi, joten peli vaatii tarkkaavaisuutta, mutta myös nopeutta. Pelin voittaa, kun saa sata “social credit” pistettä ja häviää, kun pisteet menevät miinuksen puolelle. Space Customs on vahvasti Papers, please –pelin inspiroima. Space Customs voisi mielestäni myös hyötyä joistain Papers, Please:ssa esiintyvistä asioista, kuten rahasta, jolla voi ostaa asioita päivien välissä, ja ominaisuudesta puhua asiakkaille.
Ryhmä9
Master Torturer
Master Torturer -peli on virtuaalinen escape room, jossa on tehtävänä päästä ulos sellistä ennen kuin peliaika loppuu. Peliin ollaan pistetty myös teemaan sopivaa ääni maailmaa ja paljon yksityiskohtia. Peliajan kellona toimii kaltereiden toisella puolella koko ajan lähestyvä mystinen hahmo, vielä ei ole varmaa, mitä tämä hahmo tarkalleen ottaen tekee.
Ryhmä8
Comments