top of page

Kierrätystaloutta ja tulevaisuuden ICT-ammatteja yhteistyössä Dellin kanssa

Kerttulin ICT-lukion 100 opiskelijaa osallistui 20.12.2023 yhteistyössä Dell Oy Ab:n kanssa järjestettyyn teemapäivään Kerttulin lukiolla ja ICT-talolla.


Päivä aloitettiin kuitenkin juhlistamalla vuoden 2023 Majava-kilpailun Senior sarjassa loistavasti menestyneitä Kerttulin lukion opiskelijoita - opiskelijamme nappasivat kilpailussa neloisvoiton!


Palkintojen jaon jälkeen kuulimme Tiia Oksasen (Public Account Manager, Dell Technologies) ajatuksia tämän päivän ICT-alasta, ICT-alan työpaikoista sekä Dellistä työnantajana.Ruokailun jälkeen ICT-lukion kakkoset jatkoivat edellistä prosessia Worksopin muodossa tutkaillen mahdollisia tulevaisuuden ICT-ammatteja ja niihin vaadittavia taitoja.Päivän raskain urakka odotti kahdeksaa ICT-lukion vapaaehtoista, jotka olivat luvanneet ottaa työn alle Turun lukioiden abiturienttien 103 rikkoutunutta Dell Latitude 3410-tietokonetta. Koneet olivat siis hajonneet mitä moninaisemmilla tavoilla lukiolaisten käytössä ja takuidenkin rauettua olivat Tieran varastoissa odottamassa romutukseen lähtöä. Olimme kuitenkin ICT-lukion puitteissa ajatelleet vielä yrittää josko tästä romukasasta pienellä puurtamisella saisi käyttökelpoisia varakoneita lukiolaisten käyttöön ja näin säästää sekä ympäristöä ja Turun kaupungin rahoja ja samalla myös oppia totaalisen hands on mitä koneet ovat syöneet ja miten niitä saisi elvytettyä.


Projektia valmisteltaessa saatiin hienosti Tukea niin Kuntien Tieralta kuin kaupungin IT-toimelta ja näin ollen kello 12:00 olivat koneet paikalla ICT-talon Makerspace-tilassamme ja meillä oli riittävästi ruuvimeisseleitä, puhdistuvälineitä, kuumaliimapyssyjä ym välineitä projektimme käynnistämiseen.


Opiskelijoiden pukeuduttua Dellin tarjoamiin huoltopaitoihin oli aika laittaa antistaattiset hanskat käteen ja siirtyä asiaan. Pienen lajittelun jälkeen päästiin nopeasti työn ääreen koneiden haasteita tutkimaan.

Hyvien manuaalien lisäksi avuksemme olimme saaneet Delliltä mukaan kolme tukihenkilöä jotka itsekin tuntuivat ihan innostuneilta päästessään vähän epätavallisen projektin pariin juuri ennen joulua.Monellakaan meistä ei ollut isompaa taustaa läppärien avaamisen ja korjaamisen suhteen, mutta koneita avatessamme ja virhetikettejä tutkiessamme huomasimme melko pian, että nämä Dellin kannettavat oli rakennettu aika kivasti modulaariseksi niin, että lego-palikoita pystyi suhteellisen helposti irrottelemaan ja uudelleen kasaamaan.


Päivän etukäteisajatuksena oli saada 20-30 ehjää käyttökelpoista konetta aikaiseksi. En tiedä olimmeko olleet liian pessimistisiä vai auttoiko kunnon välipalaherkut siihen, että kello 16 lopetellessamme näytti kuitenkin siltä, että olimme ylittäneet tavoitteemme rankasti. Vaikka projekti ei ihan maaliin kaikkien koneiden osalta vielä päässytkään niin uuden lukuvuoden alkaessa tammikuussa totuus lienee siellä jossain 50-70 käyttökelpoisen koneen välissä.


Saavutettu tulos on huikean hyvä ja osoittaa sen, että ahkerat ja taitavat opiskelijamme pystyivät osaavan tuen avulla saavuttamaan ison taloudellisen säästön (laskentatavasta riippuen 10000 - 25000 €) ja samalla säästivät melkoisesti luontoa ja raaka-aineita. Projektin toisena tavoitteena ollut uusien asioiden oppiminen ja ongelmaratkaisukyvyn kehittyminen tulivat mukana kuin itsekseen.


Kiitokset kaikille tapahtuman järjestelyissä olleille sekä erityisesti Kerttulin ICT-läiset: Alix, Anna, Atiy, Eino, Kaarlo, Matias, Tapio ja Teemu!Comments


bottom of page